Czego powinni unikać alergicy?

Co każde 10 lat liczba alergików ulega podwojeniu/ Fotolia
Aby uniknąć alergii, najlepiej jest unikać substancji, które ją wywołują - czytamy w dodatku „Gazety Wyborczej” – „Zdrowie i Uroda” w artykule „Kichaj na alergię”.
/ 17.03.2011 11:50
Co każde 10 lat liczba alergików ulega podwojeniu/ Fotolia

Alergia to „nadgorliwość” naszego układu odpornościowego. U zdrowej osoby układ odpornościowy produkuje przeciwciała, by zwalczać wirusy i grzyby, które wtargnęły do organizmu. U alergika przeciwciała zaczynają zwalczać substancje nieszkodliwe dla organizmu.

Co każde 10 lat liczba alergików ulega podwojeniu. Lista produktów, które mogą wyzwolić reakcję alergiczną jest bardzo długa, wciąż rośnie i zawiera bardzo różnorodne substancje. Wiele z nich jest substancjami nowymi powstałymi w wyniku przetworzenia.

Zobacz video: Czy istnieje alergia na słońce?

Za jedną z przyczyn alergii uważa się nadmierną higienę.

Alergii nie należy lekceważyć i aby jej uniknąć chory powinien unikać produktów, które go uczulają. Najczęściej są to mleko, białko jaja kurzego, ryby i owoce morza, orzechy, kakao, truskawki, owoce cytrusowe, zboża i niektóre warzywa.

Żeby uniknąć produktów alergizujących stosowana jest dieta eliminacyjna. Najpierw należy obserwować dziecko, aby sprawdzić, które produkty mogą go uczulać.

Dziecko do szóstego miesiąca życia powinno być karmione piersią. Jeżeli nie jest to możliwe, a dziecko ma alergie na mleko zastępcze, należy mu podawać hipoalergiczne mieszanki mleczne.

Należy unikać w diecie dziecka żywności zawierającej konserwanty i barwniki.

W przypadku alergii wziewnych najczęściej uczulają pyłki drzew (brzoza, olcha i leszczyna) i trawy. Uniknięcie ich jest nieco trudniejsze niż alergenów pokarmowych. Najlepiej w czasie pylenia nie wybierać się na spacery. Najbezpieczniejszą porą jest wieczór – wtedy poziom pyłku jest niższy. Po powrocie do domu należy umyć ręce, twarz i włosy.

Najlepszym miejscem na urlop w przypadku osoby z alergią są góry lub miejscowości nadmorskie – tam stężenie pyłków jest niższe. Alergik powinien wystrzegać się kurzu, wilgoci i pleśni. Dobrze jest usunąć z domu dywany, chodniki i zasłony.

Alergik i jego najbliższa rodzina nie powinni również palić. 

Przeczytaj: Czy wiesz, co sprzyja powstawaniu alergii układu pokarmowego?

Źródło: „Gazeta Wyborcza”- „Zdrowie i Uroda”, 17.03.2011/ak

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA